Weet je wat we bij Tempo Doeloe zo leuk vinden aan de Indonesische keuken? Je ruikt het al voordat je het ziet! Die geur van knoflook en gember die door het huis trekt als je aan het koken bent… daar word ik altijd vrolijk van.
Vorige maand vroeg mijn collega of ik haar kon leren koken – ze had een keer bij mij gegeten en was helemaal verkocht. “Maar is het niet super moeilijk?” vroeg ze. Nou, dat valt eigenlijk reuze mee! Oké, sommige gerechten vergen wat tijd, maar ingewikkeld? Niet echt. En het mooie is: de meeste ingrediënten vind je gewoon in een normale supermarkt tegenwoordig.
Daarom deel ik hier vijf gerechten die ik zelf ook regelmatig maak thuis. Ze zijn niet té pittig (want dat vindt niet iedereen lekker), maar wel echt authentiek van smaak.
1. Rendang – het paradepaardje
Rendang… waar moet ik beginnen? Dit is echt dé klassieker. Iedereen kent het wel, maar weinig mensen maken het zelf. Best zonde eigenlijk, want het is eigenlijk vrij simpel – alleen niet snel.
Het komt uit West-Sumatra, van de Minangkabau mensen. En eerlijk? Hun versie is nog veel pittiger dan wat wij hier meestal eten. Maar goed, je kunt het zo mild of pittig maken als je zelf wilt.
2. Gado Gado
Gado Gado is het perfecte gerecht als je iets lichts, gezonds en smaakvol wilt maken. Het is een lauwwarme groentesalade die vaak bestaat uit sperziebonen, taugé, kool, komkommer, ei, tempeh of tofu – geserveerd met een royale schep huisgemaakte pindasaus.
Het is een ideaal gerecht voor vegetariërs en je kunt er volop mee variëren. Koken, snijden, saus maken, klaar!
Let op: Een goede Gado Gado zit hem in de pindasaus. Gebruik echte pindakaas (geen zoete) en voeg sambal, ketjap en limoensap toe.
3. Nasi Goreng
Wie kent nasi goreng niet? Dit gebakken rijstgerecht is ideaal om restjes op te maken en in Indonesië wordt het zelfs als ontbijt gegeten. Je bakt gekookte rijst (bij voorkeur van de dag ervoor) met knoflook, ui, ketjap manis, sambal en bijvoorbeeld kip, ei, prei of garnalen.
Het is snel klaar, betaalbaar en je kunt het helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
Variatie: Serveer je nasi goreng met een gebakken ei, kroepoek en wat zoetzure komkommer. Zo maak je er een complete maaltijd van.
4. Sate Ajam
Saté ajam is een echte klassieker en een favoriet op ieder feestje of barbecue. Je marineert stukjes kip in een mengsel van ketjap manis, knoflook, gember en koriander, en rijgt ze aan stokjes. Daarna grill je ze tot ze mooi bruin en sappig zijn. Serveer met een romige pindasaus en eventueel wat gebakken uitjes erbovenop.
Zelf maken is verrassend eenvoudig en véél lekkerder dan kant-en-klare saté uit de supermarkt.
Extra lekker: Marineer de kip minimaal een paar uur, of zelfs een hele nacht, voor extra veel smaak.
5. Sajoer Lodeh
Sajoer lodeh is een mild groentegerecht in kokosmelk, meestal met aubergine, wortel, sperziebonen, kool en soms tofu of tempeh. De kruiden zijn niet pittig, maar juist zacht en romig: perfect voor wie het wat subtieler wil.
Dit gerecht past goed bij nasi putih (witte rijst) en is een mooie aanvulling op een rijsttafel.
Lief voor je portemonnee én gezond: je gebruikt gewoon seizoensgroenten en het gerecht is volledig plantaardig.
Zelf aan de slag met de Indonesische keuken
Zoals je ziet zijn deze traditionele Indonesische gerechten prima thuis te maken, zonder ingewikkelde technieken of exotische apparatuur. Het draait allemaal om smaak, liefde en tijd. Met wat basiskennis van kruiden, ketjap en kokosmelk kom je al een heel eind.
Wil je liever proeven zonder uren in de keuken te staan? Dan is een Indonesische catering op locatie natuurlijk ook een goede optie. Zo geniet je van authentieke gerechten, vers bereid en met zorg geserveerd, zonder zelf af te wassen.