Catering- en partyservice sinds 1992

De 10 lekkerste Indonesische hapjes voor borrels en feestjes

Weer een feestje waar je moet zorgen voor borrelhapjes? Ik word zo moe van die standaard kaasblokjes met cocktailprikkers. Vorige week was ik bij mijn collega thuis en die had Indonesische hapjes geregeld – wat een hit was dat! Iedereen stond er omheen te pakken alsof hun leven ervan afhing.

Indonesische borrelhapjes zijn gewoon anders. Ze hebben pit, karakter en zijn vaak ook nog eens makkelijk met één hand te eten terwijl je een biertje vasthoudt. Perfect dus! Ik heb de 10 leukste voor je uitgezocht, met uitleg zodat je weet waar je aan toe bent.

1. Kroepoek – de ultieme ijsbreker

Kroepoek kent iedereen wel, maar wist je dat er meer soorten zijn dan alleen die standaard garnalen-variant? Mijn buurvrouw uit Indonesië maakt zelf emping van melindjonoten – veel lekkerder dan die fabrieksdingetjes uit de winkel.

Het mooie aan kroepoek is dat je er alles mee kunt doen. Gewoon zo wegknabbelen, dippen in sambal (pas op, verslavend!), of gebruiken als edible lepeltje voor andere hapjes. Mijn neefje van 8 noemt het altijd “die rare chips die zo groot worden” – en hij heeft gelijk, het is best magisch hoe ze opblazen tijdens het frituren.

2. Saté – meer dan alleen dat ene stokje

Iedereen denkt bij saté meteen aan die ene sate kip van de pasar malam. Maar er is zoveel meer! Vorig jaar probeerde ik voor het eerst sate kambing (geit) – sounds scary, smaakt amazing. En voor vegetariërs: tempeh-saté is echt geen tweede keuze, gewoon lekker op zich.

Het geheim zit hem in de marinade. Mijn schoonzus gebruikt altijd een beetje ketjap manis en trassi – dan krijg je die echte Indonesian vibe. En die pindasaus? Die moet dik genoeg zijn om aan het vlees te blijven hangen, niet zo waterig als bij veel restaurants.

3. Risoles – fancy snacks die indruk maken

Deze golden beauties zijn eigenlijk gewoon ragout in een jasje, maar dan veel lekkerder dan het klinkt. Mijn tante maakt ze altijd voor verjaardagen en ze zijn binnen no-time op.

Het trucje is om ze niet te groot te maken – mensen moeten ze in één of twee happen kunnen wegwerken. En warm serveren! Koude risoles zijn net als koude pizza: technically eetbaar, maar waarom zou je?

4. Lumpia – het verschil met Chinese loempia

Hier worden mensen altijd verward over. Lumpia lijkt op Chinese loempia maar is anders gevuld en gekruid. De Indonesische versie heeft vaak meer groenten en minder vlees, en de smaak is subtieler door andere kruiden.

Pro tip van mijn oom: snijd ze schuin doormidden voordat je serveert. Dan zien mensen wat erin zit en lijken ze ook nog eens professioneler.

5. Bakwan – het perfecte vegetarische hapje

Als je vegetarische gasten hebt (en wie heeft die niet tegenwoordig?), dan zijn bakwan perfect. Mijn dochter noemt ze “groentekoekjes” en dat dekt de lading wel.

Het mooie is dat je ze kunt maken met wat je in huis hebt – kool, worteltjes, taugé, whatever. Mijn schoonmoeder gooit er altijd wat maïskorrels bij “voor de kleur”, zegt ze. En ze heeft gelijk – het ziet er vrolijker uit.

6. Martabak Manis – voor de sweet tooth

Oké, dit wordt een beetje weird als borrelhapje, maar trust me on this one. Kleine stukjes martabak manis zijn perfect om een borrel af te sluiten. Especially de variant met kaas en chocola – klinkt gek, smaakt geweldig.

Ik snijd altijd kleine vierkantjes en prik er cocktailprikkers in. Mensen kijken eerst raar, maar na de eerste hap zijn ze om.

7. Sate Lilit – als je wilt opscheppen

Deze Balinese variant is echt next level. In plaats van blokjes vlees aan een stokje heb je hier fijngemaakte vis die om citroengras wordt gewikkeld. Smells amazing, looks impressive.

Waarschuwing: dit is niet voor beginners om te maken. Ik bestel deze altijd bij Indonesische catering omdat het best lastig is om thuis goed te krijgen.

8. Dadar Gulung – Instagram-worthy hapjes

Deze groene rolletjes zijn fotogeniek as hell. Pandanblad geeft die mooie groene kleur (no artificial stuff!) en de vulling van kokos met palmsuiker is lekker zoet maar niet overdreven.

Mijn vriendin serveerde deze vorig jaar op haar housewarming party – iedereen dacht dat ze superheel fancy catering had geregeld. Spoiler: had ze gekocht bij de toko om de hoek.

9. Tempeh Goreng – voor de health-conscious crowd

Tempeh is having a moment right now. Terecht ook – het is basically superfood disguised as comfort food. Veel eiwitten, gefermenteerd (dus goed voor je darmen), en als je het goed maakt smaakt het echt goed.

Het geheim is om het te marineren in ketjap en knoflook voordat je het bakt. Dan krijg je die mooie karamelkleur en smaak die mensen verbaasd doet opkijken: “Wait, this is healthy?”

10. Sambal Goreng Telur – voor de spice lovers

Dit is voor mensen who can handle the heat. Hardgekookte eieren in pittige sambal – perfect voor wie vindt dat eten zonder pit geen eten is.

Snij ze in partjes zodat mensen niet met hele eieren hoeven te worstelen tijdens het praten. En zorg voor genoeg tissues en drankjes in de buurt!

Zo zet je een killer hapjesbuffet neer

Als je een hele rijsttafel samenstellen wilt voor je feest, combineer dan 4-5 van deze hapjes. Mix zoet en hartig, vegetarisch en vlees, mild en pittig. Zo heeft iedereen wel iets.

Voor bedrijfscatering of grote feesten: don’t try to be a hero. Bestel gewoon bij een goede Indonesische cateraar. Je gasten willen jou ook zien op je eigen feest, niet alleen je achterkant terwijl je in de keuken staat te stressen.

En het allerbelangrijkste: zet alles klaar voordat je gasten komen. Niemand zit te wachten op een gastvrouw die non-stop heen en weer rent naar de keuken. Been there, done that, never again.

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.