Catering- en partyservice sinds 1992

Top 10 lekkerste Indonesische gerechten?

Ik ben dol op de Indonesische keuken! Die ongelooflijke mix van kruiden, de geurige kokosmelk, en vooral die perfecte balans tussen pittig en zoet – het maakt me altijd blij. Afgelopen weekend nog bij vrienden gegeten waar we een hele rijsttafel hadden uitgestald. Wat een genot!

Omdat ik zo vaak gevraagd word naar mijn favoriete Indonesische gerechten, deel ik hier graag onze top 10 van Toko Tempo Doeloe. Dit zijn echt de klassiekers die iedereen wel kent (of zou moeten kennen).

1. Rendang – de koning van de stoofpotten

Rendang… waar moet ik beginnen? Dit rundvleesgerecht uit West-Sumatra is werkelijk fenomenaal. Het vlees wordt urenlang gestoofd in kokosmelk tot het zo zacht is dat het van je vork valt. Laos, citroengras, rode pepers – al die kruiden trekken helemaal in het vlees. Ik maak het zelf ook wel eens, maar het kost echt tijd. De smaak die je krijgt na 3-4 uur sudderen is het echter helemaal waard.

2. Nasi Goreng – onze nationale trots

Gebakken rijst klinkt misschien simpel, maar goede nasi goreng maken is een kunst. Die perfecte combinatie van ketjap manis (die zoete sojasaus), knoflook, wat ei erdoor… En dan die heerlijke wokgeur die je krijgt als je het op hoog vuur bakt. Bij ons thuis eten we het vaak met wat kroepoek en een gebakken ei bovenop.

3. Saté Ajam – altijd goed

Saté ken je vast wel! Die malse kipspiesjes van de barbecue met pindasaus ernaast. Wij maken onze pindasaus nog altijd zelf – met echte pindakaas, ketjap, sambal, een beetje citroensap. Het is echt veel lekkerder dan die kant-en-klare sauzen uit de winkel. Perfect voor feestjes trouwens, want iedereen houdt ervan.

4. Gado Gado – groenten kunnen ook spannend zijn

Mijn vegetarische vrienden zijn altijd heel blij als ik gado gado maak. Het is eigenlijk gewoon een salade van gekookte groenten, maar dan met die warme pindasaus eroverheen. Sperziebonen, wortel, kool, wat taugé, een hardgekookt ei… Het klinkt misschien saai, maar die pindasaus maakt alles goed! En het is ook nog eens heel gezond.

5. Soto Ajam – soep voor de ziel

Op koude dagen maak ik graag soto ajam. Die goudgele kleur van de kurkuma, dat verse citroengras… Het ruikt al heerlijk als het staat te pruttelen. We doen er meestal wat mihoen bij, stukjes kip natuurlijk, en een gekookt ei. Het is echt comfort food, Indonesische stijl.

6. Daging Smoor – de mildere broer van rendang

Niet iedereen houdt van heel pittig eten, daarom vind ik daging smoor zo fijn. Het is ook rundvlees gestoofd, maar dan zachter van smaak. Ketjap manis, wat kruidnagel… Kinderen vinden het meestal ook lekker, en het staat fantastisch naast andere gerechten op tafel.

7. Babi Ketjap – voor de vleesliefhebbers

Let op: dit is met varkensvlees! Maar wat is het lekker zeg. Mals varkensvlees in een zoete ketjapsaus. Ik maak het niet zo vaak, maar als we het hebben, is het altijd snel op. Vooral mannen zijn er dol op – geen idee waarom eigenlijk.

8. Lemper Ajam – handige hapjes

Deze kleefrijst pakketjes met kip erin zijn zo handig. Gewikkeld in bananenblad, kun je ze makkelijk meenemen. Op feestjes zijn ze altijd populair. We maken ze wel eens als we een picknick hebben of naar familie gaan.

9. Ayam Opor – mild en romig

Ayam opor is perfect als je gasten hebt die niet van pittig houden. Die zachte kokosmelksaus is zo lekker mild en romig. Ik maak het vaak als we familie-etentjes hebben waar kinderen bij zijn. Iedereen kan ervan genieten zonder dat het te heftig wordt.

10. Spekkoek – het zoete slot

Geen Indonesische maaltijd zonder spekkoek! Oma maakte vroeger altijd zelf spekkoek, laag voor laag in de oven. Zo veel werk, maar wat een resultaat. Die specerijen – kaneel, nootmuskaat, kruidnagel – maken het zo bijzonder. Tegenwoordig koop ik hem meestal bij een goede toko, moet ik eerlijk zeggen.

Zin gekregen?

Als je nu trek hebt gekregen (dat hoop ik wel!), dan kun je natuurlijk langs de toko komen. Maar we verzorgen ook catering – voor bruiloften, catering voor bedrijfsfeesten, verjaardagen, noem maar op. We maken alles nog steeds op de traditionele manier, met verse ingrediënten en zonder toevoegingen waar het niet hoeft.

Heb je vragen over ons eten of wil je een offerte? Bel gewoon even of kom langs. We helpen graag!

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.